Καλωσορίσατε... Welcome...

Γιατί … η άλλη όψη

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο του Αλεν Ντε Μποτόν, "Η Θρησκεία για τους άθεους".Συχνά η προσπάθεια αποδόμησης της λογικής της θρησκείας βασίζεται στην επιχειρηματολογία ενάντια στη δράση της ίδιας της εκκλησίας και στην ερμηνεία της εκκλησίας για το τι είναι θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο κόσμος δημιουργεί αντιπάθεια στη θρησκεία λόγω της κακοφωνίας της εκκλησίας ή αντίθετα συμπάθεια λόγω της καλλιφωνίας της εκκλησίας. Αυτό οδηγεί τη συζήτηση όχι στην ουσία αλλά στο παρουσιαστικό. Οδηγεί δηλαδή τον "άπιστο" πιστό, όχι στην αθεΐα αλλά σε άλλη θρησκεία ή άλλα δόγματα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται με αυτόν το μηχανισμό η αντιπαραβολή με τη λογική της θρησκείας,της κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από το εκφραστικό της όργανο και οδηγούμαστε απλά σε άλλες θρησκείες με πιο εκλεπτυσμένες μορφές ρητορείας. Προφανώς οι θρησκείες ως λογική δεν χάνουν από αυτή την αντιπαραβολή, απλά ανταλλάζουν πιστούς μεταξύ τους. Πιστούς οι οποίοι/ες σε καμία περίπτωση δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αντιπαραβολής με την ίδια τη λογική της θρησκείας που ασπάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπροστά τους την άλλη όψη της θρησκείας. Είχαν απλά την άλλη όψη των εκκλησιών τους…Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, ή το επιχείρημα, ότι στην αναζήτηση μας για μια πιο ανθρώπινη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να έχουμε υπόψη την πραγματική όψη των πραγμάτων. Οφείλουμε δηλαδή να γνωρίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε για να δώσουμε τις μάχες εκεί που έχει αξία… εκεί που πραγματικά μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Αν θέλουμε να αντισταθούμε σε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε όχι απλά πως εκφράζεται αλλά και πως δομείται ως κατασκεύασμα, πως λειτουργεί ως μηχανισμός, με ποια εργαλεία συντηρείται και από ποια μέσα υποστηρίζεται. Όπως ακριβώς λειτουργεί η θρησκεία για τους άθεους.

Με αυτό το μπλοκ, μια ομάδα φίλων παραθέτουμε σκέψεις και επιχειρήματα στην προσπάθεια παρουσίασης της άλλης όψης των πραγμάτων. Αυτή που συχνά χάνεται από το πεδίο του δημόσιου λόγου, αδύνατον δε να την εντοπίσεις ούτε καν στο δημοσιογραφικό λόγο… ένα λόγο που όφειλε εξ ορισμού να παρουσιάζει την άλλη όψη. Η άλλη όψη της εκπαίδευσης, η άλλη όψη της οικονομίας, η άλλη όψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη όψη της Κύπρου και η άλλη όψη του πράσινου, δεν αποτελούν όψεις διαφορετικών σχημάτων… Αποτελούν όψη του κόσμου που ζούμε… από τον μικρόκοσμο της Κύπρου μέχρι αυτό που σαδιστικά κάποιοι αποκαλούν ως παγκόσμια οικογένεια!

Το μπλοκ αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων… πεδίο αποδόμησης του ψεύτικου και πεδίο ανάδειξης της άλλης όψης. Μια άλλης όψη, που ούτε φανταστική είναι, ούτε υπερφυσική. Είναι η όψη την οποία βιώνουμε ο κάθε ένας μας και η κάθε μια από εμάς με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από το δημόσιο λόγο εντελώς καμουφλαρισμένη. Το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται στο να αναπαράγει τη δυσφορία που βιώνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού…ενδιαφέρεται στο να αναδείξει προτάσεις με προοπτική.

…Πονώ το κεφάλι μου και ο γιατρός μου βρίσκει πλατυποδία… συνεπώς … με τέτοια διάγνωση τέτοια φάρμακα θα πάρω…

Wednesday, August 1, 2012

Η άλλη όψη … του Ρίο

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη – Ρίο+20 είκοσι χρόνια μετά την πρώτη ιστορική διάσκεψη του Ρίο και δέκα χρόνια μετά τη Διάσκεψη του Johannesburg, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι διεργασίες προετοιμασίας των θέσεων της παγκόσμιας κοινότητας διήρκεσαν πέραν του ενός χρόνου, κάτω από την αιγίδα των Η.Ε.  με τη συμμετοχή της παγκόσμιας Κοινότητας σε επίπεδο Ομάδων Χωρών και Περιφερειών.

Στην ουσία το αποτέλεσμα του Ριο+20 είχε γίνει λίγο πολύ γνωστό σε όσους εμπλέκονταν, εδώ και μήνες, καθώς οι μεγάλες ανισότητες στο επίπεδο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτυπώθηκαν με τραγικό τρόπο, στις θέσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών. Ως ένα αντικείμενο που καλύπτει τους τρεις βασικούς άξονες της ανθρώπινης ανάπτυξης, Κοινωνία, Οικονομία, Περιβάλλον, η προώθηση της υλοποίησης των διακηρυχθέντων Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, ερχόταν σε πλήρη σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές, που εμφανώς ΔΕΝ είναι Αειφόρες και ΔΕΝ έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Κυρίαρχο στόχο για την Ε.Ε. αποτέλεσε η προώθηση πάση θυσία, της Πράσινης Οικονομίας και των συναφών τεχνολογιών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που θα επιτρέψει την οικονομική κυρίως αξιοποίηση των πράσινων τεχνολογιών που αφθονούν στον προηγμένο καπιταλιστικά κόσμο και θα καταστήσει οικονομικά ανταγωνιστική την Οικονομία της Ε.Ε. Στα αυτιά των αναπτυσσόμενων αλλά και των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, αυτό ηχούσε ως μια νέα προσπάθεια για αποικιοκρατικό έλεγχο της εθνικής διαδικασίας ανάπτυξης τους. Αυτό που διεκδίκησαν οι Αναπτυσσόμενοι ήταν το δικαίωμα να αναπτυχθούν και αυτοί με τη σειρά τους όπως έκανε μέχρι σήμερα ο αναπτυγμένος Βορράς. Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες απαίτησαν Κλιματική και Περιβαλλοντική δικαιοσύνη, με τα ίδια επιχειρήματα, αλλά ταυτόχρονα απαίτησαν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να περάσουν σε τρόπους παραγωγής και ανάπτυξης, που θα σέβονται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. 

Ο αναπτυγμένος Βορράς, δεν ήταν καν ενωμένος στους στόχους που είχε θέσει για προώθηση της Πράσινης τεχνολογίας, με τις ΗΠΑ, να υπονομεύουν ξεκάθαρα οποιαδήποτε προσπάθεια δυνατόν να εγκυμονούσε οικονομική επιβάρυνση. Τα αιτήματα μεσαίων χωρών που μαζί με αναπτυσσόμενες χώρες, έδιναν έμφαση στους κοινωνικούς στόχους, δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να συγκεκριμενοποιηθούν, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται σύγκρουση με τις κυρίαρχες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές.

Όσο αφορά στο Στόχο για καταπολέμηση της Φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο, πέραν της διακήρυξης που επιβεβαιώνει το στόχο αυτό, δεν έχει συμφωνηθεί κάτι δεσμευτικό. Πέραν των προσπαθειών που καταβάλλονται μέσω της Διαδικασίας των Στόχων της Χιλιετίας, απαιτήθηκε να καθοριστούν συγκεκριμένα βήματα και ορόσημα, που να συνδυάζουν τις διακηρύξεις με την απαραίτητη Οικονομική και Αναπτυξιακή Βοήθεια με συγκεκριμένες πολιτικές. Ο στόχος έχει άμεσα να κάμει με τη διαχείριση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που δυσκολεύει τις προσπάθειες.

Εν ολίγοις, αυτό που συμφωνήθηκε είναι η συνέχιση της επεξεργασίας στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε παράλληλη πορεία με τους Αναπτυξιακούς  Στόχους της Χιλιετίας, ενώ ούτε και η ενδυνάμωση του Οργανισμού Για το Περιβάλλον των ΗΕ δεν μπόρεσε να επιτευχθεί πλήρως. Η Κοινωνική διάσταση των στόχων γενικά, παραμένει αδύνατη ενώ πέραν των διακηρύξεων, συγκεκριμενοποίηση δεν υπήρξε σε κάτι ουσιαστικό. Εκεί και όπου συμφωνήθηκαν Στόχοι και κυρίως διαδικασίες, απουσιάζει εμφανώς η δέσμευση, κάτι που όλοι οι προοδευτικοί κύκλοι απαιτούσαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η έλλειψη δέσμευσης αφήνει πλέον τον καθένα να συμπεριφερθεί όπως θέλει και να επικαλεστεί τις δυσκολίες που επικαλείται εδώ και δεκαετίες, ώστε να μην προχωρά σε αυτό που θεωρητικά είναι ο στόχος όλων, στην Αειφόρο Διαδικασία Ανάπτυξης.

Ο λόγος που η ανθρωπότητα σήμερα παλεύει και αποζητά ένα Αειφόρο Μοντέλο συνέχισης της ανάπτυξης και της παρουσίας της στο πλανήτη, ακριβώς έχει να κάνει με το ΜΗ Αειφόρο τρόπο που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ιστορικά. Το οικονομικό σύστημα που οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος όμως δεν τίθεται καν υπό αμφισβήτηση από το πλούσιο κυρίως Βορρά. Οι ελπίδες λοιπόν για μια ουσιαστική πορεία προς την Αειφόρο Ανάπτυξη ουσιαστικά εξέλειπαν από τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του. 

No comments:

Post a Comment

Followers