Καλωσορίσατε... Welcome...

Γιατί … η άλλη όψη

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο του Αλεν Ντε Μποτόν, "Η Θρησκεία για τους άθεους".Συχνά η προσπάθεια αποδόμησης της λογικής της θρησκείας βασίζεται στην επιχειρηματολογία ενάντια στη δράση της ίδιας της εκκλησίας και στην ερμηνεία της εκκλησίας για το τι είναι θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο κόσμος δημιουργεί αντιπάθεια στη θρησκεία λόγω της κακοφωνίας της εκκλησίας ή αντίθετα συμπάθεια λόγω της καλλιφωνίας της εκκλησίας. Αυτό οδηγεί τη συζήτηση όχι στην ουσία αλλά στο παρουσιαστικό. Οδηγεί δηλαδή τον "άπιστο" πιστό, όχι στην αθεΐα αλλά σε άλλη θρησκεία ή άλλα δόγματα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται με αυτόν το μηχανισμό η αντιπαραβολή με τη λογική της θρησκείας,της κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από το εκφραστικό της όργανο και οδηγούμαστε απλά σε άλλες θρησκείες με πιο εκλεπτυσμένες μορφές ρητορείας. Προφανώς οι θρησκείες ως λογική δεν χάνουν από αυτή την αντιπαραβολή, απλά ανταλλάζουν πιστούς μεταξύ τους. Πιστούς οι οποίοι/ες σε καμία περίπτωση δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αντιπαραβολής με την ίδια τη λογική της θρησκείας που ασπάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπροστά τους την άλλη όψη της θρησκείας. Είχαν απλά την άλλη όψη των εκκλησιών τους…Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, ή το επιχείρημα, ότι στην αναζήτηση μας για μια πιο ανθρώπινη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να έχουμε υπόψη την πραγματική όψη των πραγμάτων. Οφείλουμε δηλαδή να γνωρίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε για να δώσουμε τις μάχες εκεί που έχει αξία… εκεί που πραγματικά μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Αν θέλουμε να αντισταθούμε σε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε όχι απλά πως εκφράζεται αλλά και πως δομείται ως κατασκεύασμα, πως λειτουργεί ως μηχανισμός, με ποια εργαλεία συντηρείται και από ποια μέσα υποστηρίζεται. Όπως ακριβώς λειτουργεί η θρησκεία για τους άθεους.

Με αυτό το μπλοκ, μια ομάδα φίλων παραθέτουμε σκέψεις και επιχειρήματα στην προσπάθεια παρουσίασης της άλλης όψης των πραγμάτων. Αυτή που συχνά χάνεται από το πεδίο του δημόσιου λόγου, αδύνατον δε να την εντοπίσεις ούτε καν στο δημοσιογραφικό λόγο… ένα λόγο που όφειλε εξ ορισμού να παρουσιάζει την άλλη όψη. Η άλλη όψη της εκπαίδευσης, η άλλη όψη της οικονομίας, η άλλη όψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη όψη της Κύπρου και η άλλη όψη του πράσινου, δεν αποτελούν όψεις διαφορετικών σχημάτων… Αποτελούν όψη του κόσμου που ζούμε… από τον μικρόκοσμο της Κύπρου μέχρι αυτό που σαδιστικά κάποιοι αποκαλούν ως παγκόσμια οικογένεια!

Το μπλοκ αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων… πεδίο αποδόμησης του ψεύτικου και πεδίο ανάδειξης της άλλης όψης. Μια άλλης όψη, που ούτε φανταστική είναι, ούτε υπερφυσική. Είναι η όψη την οποία βιώνουμε ο κάθε ένας μας και η κάθε μια από εμάς με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από το δημόσιο λόγο εντελώς καμουφλαρισμένη. Το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται στο να αναπαράγει τη δυσφορία που βιώνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού…ενδιαφέρεται στο να αναδείξει προτάσεις με προοπτική.

…Πονώ το κεφάλι μου και ο γιατρός μου βρίσκει πλατυποδία… συνεπώς … με τέτοια διάγνωση τέτοια φάρμακα θα πάρω…

Tuesday, September 4, 2012

Τι σημαίνει "κρατικοποίηση" των τραπεζών;


Η κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ουσιαστικά σημαίνει συμμετοχή του Κράτους ως ξεχωριστή οικονομική οντότητα - επιχειρηματία στο κεφάλαιο της Λαϊκής κατά 84%. 

Η αφετηρία για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο είναι η ανάγκη εγγύησης του ελλείμματος που παρουσιάζεται στα κεφάλαια της τράπεζας και τα οποία οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να εγγυηθούν. Ουσιαστικά σημαίνει ανάληψη των χρεών της τράπεζας μέχρι να επανέλθει σε υγιή πορεία (αν επανέλθει) και μεταπώληση του μεριδίου σε ιδιώτες ώστε να τερματιστεί η συμμετοχή του κράτους.
 

Η διαφορά με τη σημασία της "κρατικοποίησης" όπως χρησιμοποιείται στη Λατινική Αμερική είναι ότι η κρατικοποίηση εκεί συνεπάγεται τη δημόσια διαχείριση των πόρων που κατέχει η ιδιωτική εταιρεία και κατ' επέκταση τη παροχή δημοσίων αγαθών (για παράδειγμα πρόσβαση από όλους σε χαμηλού κόστους προϊόντα - επιδότηση αγορών κλπ).

 
Αντίθετα, η περίπτωση της Κύπρου απέχει μακράν γιατί η συμμετοχή στην Τράπεζα δεν άλλαξε το χαρακτήρα της. Για παράδειγμα δεν δίνονται στεγαστικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο τα οποία να επιδοτούνται από το Κράτος αλλά αντίθετα η παρούσα αναδιάρθρωση της τράπεζας δημιουργεί ανάγκη για πιο αυστηρή πολιτική εκ μέρους της διοίκησης. Η κρατικοποίηση είναι μάλλον αναδοχή των χρεών παρά επιδίωξη για κοινωνική πολιτική που να ενισχύει την ανάπτυξη. 

No comments:

Post a Comment

Followers