Καλωσορίσατε... Welcome...

Γιατί … η άλλη όψη

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο του Αλεν Ντε Μποτόν, "Η Θρησκεία για τους άθεους".Συχνά η προσπάθεια αποδόμησης της λογικής της θρησκείας βασίζεται στην επιχειρηματολογία ενάντια στη δράση της ίδιας της εκκλησίας και στην ερμηνεία της εκκλησίας για το τι είναι θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο κόσμος δημιουργεί αντιπάθεια στη θρησκεία λόγω της κακοφωνίας της εκκλησίας ή αντίθετα συμπάθεια λόγω της καλλιφωνίας της εκκλησίας. Αυτό οδηγεί τη συζήτηση όχι στην ουσία αλλά στο παρουσιαστικό. Οδηγεί δηλαδή τον "άπιστο" πιστό, όχι στην αθεΐα αλλά σε άλλη θρησκεία ή άλλα δόγματα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται με αυτόν το μηχανισμό η αντιπαραβολή με τη λογική της θρησκείας,της κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από το εκφραστικό της όργανο και οδηγούμαστε απλά σε άλλες θρησκείες με πιο εκλεπτυσμένες μορφές ρητορείας. Προφανώς οι θρησκείες ως λογική δεν χάνουν από αυτή την αντιπαραβολή, απλά ανταλλάζουν πιστούς μεταξύ τους. Πιστούς οι οποίοι/ες σε καμία περίπτωση δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αντιπαραβολής με την ίδια τη λογική της θρησκείας που ασπάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπροστά τους την άλλη όψη της θρησκείας. Είχαν απλά την άλλη όψη των εκκλησιών τους…Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, ή το επιχείρημα, ότι στην αναζήτηση μας για μια πιο ανθρώπινη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να έχουμε υπόψη την πραγματική όψη των πραγμάτων. Οφείλουμε δηλαδή να γνωρίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε για να δώσουμε τις μάχες εκεί που έχει αξία… εκεί που πραγματικά μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Αν θέλουμε να αντισταθούμε σε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε όχι απλά πως εκφράζεται αλλά και πως δομείται ως κατασκεύασμα, πως λειτουργεί ως μηχανισμός, με ποια εργαλεία συντηρείται και από ποια μέσα υποστηρίζεται. Όπως ακριβώς λειτουργεί η θρησκεία για τους άθεους.

Με αυτό το μπλοκ, μια ομάδα φίλων παραθέτουμε σκέψεις και επιχειρήματα στην προσπάθεια παρουσίασης της άλλης όψης των πραγμάτων. Αυτή που συχνά χάνεται από το πεδίο του δημόσιου λόγου, αδύνατον δε να την εντοπίσεις ούτε καν στο δημοσιογραφικό λόγο… ένα λόγο που όφειλε εξ ορισμού να παρουσιάζει την άλλη όψη. Η άλλη όψη της εκπαίδευσης, η άλλη όψη της οικονομίας, η άλλη όψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη όψη της Κύπρου και η άλλη όψη του πράσινου, δεν αποτελούν όψεις διαφορετικών σχημάτων… Αποτελούν όψη του κόσμου που ζούμε… από τον μικρόκοσμο της Κύπρου μέχρι αυτό που σαδιστικά κάποιοι αποκαλούν ως παγκόσμια οικογένεια!

Το μπλοκ αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων… πεδίο αποδόμησης του ψεύτικου και πεδίο ανάδειξης της άλλης όψης. Μια άλλης όψη, που ούτε φανταστική είναι, ούτε υπερφυσική. Είναι η όψη την οποία βιώνουμε ο κάθε ένας μας και η κάθε μια από εμάς με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από το δημόσιο λόγο εντελώς καμουφλαρισμένη. Το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται στο να αναπαράγει τη δυσφορία που βιώνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού…ενδιαφέρεται στο να αναδείξει προτάσεις με προοπτική.

…Πονώ το κεφάλι μου και ο γιατρός μου βρίσκει πλατυποδία… συνεπώς … με τέτοια διάγνωση τέτοια φάρμακα θα πάρω…

Tuesday, May 14, 2013

Η άλλη όψη... τρόπο ΤΙΝΑ[1]


Ψές έβλεπα μια εκπομπή η οποία θεωρείται από τις πιό έγκυρες και ενδιαφέρουσες στη γερμανική τηλεόραση. Η εκπομπή ονομάζεται Hart aber Fair (Σκληρά αλλά δίκαια). Όπως μπορείτε να φανταστείτε πρόκειται για μια εκπομπή "διαλόγου" στην οποία παρελαύνουν οι πιό γνωστοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, ειδήμονες επί παντός επιστητού, ειδικοί στο γυαλί, άλλοτε φορώντας γυαλιά και άλλοτε βάζοντας σε άλλους...

Μέχρι χτές νόμιζα πως η κυπριακή δημοσιογραφία είχε φτάσει τον πυθμένα της παραπληροφόρησης και μετατόπισης. Αλλά ωιμέ... οι κύπριοι δημοσιολάγνοι έχουν διδάξαντες!!! Ναί, μάλιστα: οι πρακτικές μετατόπισης, λάσπης, φίμωσης και συντήρησης του κατεστημένου δεν είναι φαινόμενο τοπικό.  Θα μου πείτε τώρα το κατάλαβες; Εδώ ρίζωσε η Μέρκελ λέγοντας πως η Γερμανία αρνείται να πληρώσει για τους τεμπέληδες νότιους… με τα μικρά της τα μερμηγκάκια να χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό...

Στό προκείμενο όμως... η εκπομπή χτές είχε ως θέμα το νέο γερμανικό κόμμα Alternative für Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα με κύριο πολιτικό στόχο την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ. Το πάνελ της εκπομπής αποτελούνταν από ένα εκπρόσωπο των φιλελευθέρων (FDP), ένα εκπρόσωπο των χριστιανδημοκρατών  (CDU), μια εκρπόσωπο των πρασίνων (´90/Die Grünen), τον εκπρόσωπο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και έναν αρθρογράφο-συγγραφέα. Ήδη το πάνελ προμήνυε καταιγίδα... και τί καταιγιδα... Μια μάχη μεταξύ νεοφιλελεύθερων, φιλελεύθερων, ορντολιμπεραλιστών, άσχετων, και πρασίνων!

Ο ορντολιμπεραλιστής χριστιανοδημοκράτης υποστήριζε την πολιτική Μέρκελ για διάσωση του ευρώ ενάντια στον εκπρόσωπο της «Εναλλακτικής», ο οποίος ειρίσθω εν παρόδω είναι καθηγητής μακροοικονομίας σε γερμανικό πανεπιστήμιο (όπως πολλοί φωστήρες άλλωστε). Ο νεοφιλελεύθερος του FDP έβαλλε κατά του εκπροσώπου της «Εναλλακτικής» με το επιχείρημα ότι με τη διάλυση του ευρώ θα διαλυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα!!! ο άσχετος συγγραφέας-αρθρογράφος έλεγε πως χρειάζεται συλλογική δουλειά ( κολλάει παντού βλέπετε) και η πράσινη καταφερόταν ενάντια στην «Εναλλακτική» γιατί το ιδρυτικό της συνέδριο δεν ήταν αρκετά δημοκρατικό[2].

Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος η πλάστιγγα έγερνε υπέρ των ευρωυποστηρικτών. Και ενώ περιμένει κάποιος από το δημοσιογράφο που κάνει την εκπομπή να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ των απόψεων για να ακουστούν τέλος πάντων όλοι... αυτός κάνει την κίνηση μάτ, μια κίνηση που θα ζήλευε ο κάθε Καρεκλάς, και το οποιοδήποτε παπαγαλάκι του συστήματος.
Βγάζει στον αέρα ένα βίντεο του NPD (του νεοναζιστικού κόμματος της Γερμανίας) στο οποίο ο εκπρόσωπος- Μπαμπά-Ναζί λέει πως την άποψη για αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ την είχε πρώτο το κόμμα του, και η «Εναλλακτική» απλά φέρνει αυτή την άποψη στα σαλόνια!!! Και ο δημοσιογράφος καλεί τον εκπρόσωπο της «Εναλλακτικής» να σχολιάσει: τί λέτε που έχετε την ίδια άποψη με τους ναζί;

Ε ρε γέλια... Η λογική του παραλόγου αδελφέ. Θα απογορεύεται να έχουμε άποψη πλέον, μπάς και συμπίπτει με καμμιά ματσαράγκα της χρυσής αυγής ή των νεοναζί.
Ακούεις Άντρο; Η αποχώρηση από το ευρώ είναι ναζιστική άποψη, και όποιος αντιστέκεται στην οικονομική ενοποίηση είναι ναζί! Ο Μερκελισμός σε όλο του το μεγαλείο. Το ευρώ είναι μονόδρομος, η λιτότητα το ίδιο… και there is no alternative  my friend... there is no alternative



[1] There Is No Alternative
[2] Κάτι που δεν ισχύει 100%, παρόλο που έχει μια δόση αλήθειας. Η εκπρόσωπος των πρασίνων έλεγε πως δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο ιδρυτικό κείμενο στο συνέδριο του κόμματος, κάτι που σημαίνει πως δεν άνοιξε συζήτηση για τροποποίηση του κειμένου. Πρόκειται όμως μόνο για εικασίες, τις οποίες ο εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής» αρνήθηκε. 

No comments:

Post a Comment

Followers