Παρόλο που το blog μας δεν ασχολείται εκτενώς με το Κυπριακο, αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την "Δεφτερη Ανάγνωση"
Ένα από τα θέματα που αναστατώνουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι οι πωλήσεις ή ανταλλαγές κατεχόμενων περιουσιών, μέσω της προσφυγής των ιδιοκτητών τους στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα και η υπόστασή της αναγνωρίστηκε από το ΕΔΑΔ.
Πράγματι, ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών φαίνεται ότι δεν τρέφει πλέον καμιά εμπιστοσύνη στις πολιτικές που ακολουθούνται και μετά, κυρίως τα δημοψηφίσματα του 2004, δεν βλέπει άλλη διέξοδοώς οι ελληνοκυπριακές πολιτικές έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, που επέτρεψε στο ΕΔΑΔ και την Τουρκία να προωθήσουν αυτή την πολιτική και το μερίδιο της ευθύνης τους για την απελπισία των ιδιοκτητών (τους οποίους ανοιχτά ή συγκαλυμμένα βγάζουν και προδότες). Ένας από τους έκπληκτους, είναι και ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος διαπίστωσε πρόσφατα ότι όπως πάμε δεν θα υπάρχει εδαφικό για … συζήτηση.
Τα τελευταία χρόνια, γίνονται πολλές συζητήσεις και κατατίθενται διάφορες προτάσεις για το θέμα. Πώς δηλαδή να πεισθούν οι ιδιοκτήτες να μην καταφεύγουν στην επιτροπή. Το ΕΥΡΩΚΟ, για παράδειγμα, πρότεινε να προσφερθεί συντελεστής δόμησης στις ελεύθερες περιοχές. Η πρόταση φαίνεται να προσκρούει σε κάποιες δυσκολίες.
Προσέξετε, τώρα, τη ρηξικέλευθη πρόταση του κυρίου Χάσικου, την περασμένη εβδομάδα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος, είπε, είναι να αγορασθούν οι περιουσίες εκείνων, που επείγονται να τις πωλήσουν, από άλλους Ελληνοκύπριους αγοραστές. Κατ’ αρχήν, είμαστε σε θέση να αναφέρουμε ότι ανάλογες αγοραπωλησίες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά το 1974, ένας αριθμός τίτλων ιδιοκτησίας ανταλλάχθηκε με μηχανήματα, εργαλεία και λεφτά, φυσικά, έτσι ώστε κάποιοι να έχουν συσσωρεύσει μεγάλες περιουσίες.
Η πρόταση Χάσικου προκαλεί, πάντως, την περιέργεια, διότι γίνεται σε μια περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Επειδή ο ίδιος ο κ. Χάσικος είναι επιχειρηματίας με αναγνωρισμένες ικανότητες, η πρότασή του δείχνει ότι θα πρέπει αφ’ ενός μεν να υπολογίζει ότι υπάρχει διαθέσιμο ρευστό και αφ’ ετέρου δε, ότι υπάρχει σοβαρή προσδοκία κέρδους σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα, φαίνεται να επιτελείται και ένα πατριωτικό καθήκον. Το σχόλιό του πάντως ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, παραπέμπει και στην προσδοκία ότι οι ελληνοκύπριοι πιθανοί αγοραστές, θα μπορούν να προτείνουν πινάκια με ξικούνια, όλα σε περίοδο έλλειψης ρευστότητας.
No comments:
Post a Comment