Καλωσορίσατε... Welcome...

Γιατί … η άλλη όψη

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο του Αλεν Ντε Μποτόν, "Η Θρησκεία για τους άθεους".Συχνά η προσπάθεια αποδόμησης της λογικής της θρησκείας βασίζεται στην επιχειρηματολογία ενάντια στη δράση της ίδιας της εκκλησίας και στην ερμηνεία της εκκλησίας για το τι είναι θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο κόσμος δημιουργεί αντιπάθεια στη θρησκεία λόγω της κακοφωνίας της εκκλησίας ή αντίθετα συμπάθεια λόγω της καλλιφωνίας της εκκλησίας. Αυτό οδηγεί τη συζήτηση όχι στην ουσία αλλά στο παρουσιαστικό. Οδηγεί δηλαδή τον "άπιστο" πιστό, όχι στην αθεΐα αλλά σε άλλη θρησκεία ή άλλα δόγματα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται με αυτόν το μηχανισμό η αντιπαραβολή με τη λογική της θρησκείας,της κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από το εκφραστικό της όργανο και οδηγούμαστε απλά σε άλλες θρησκείες με πιο εκλεπτυσμένες μορφές ρητορείας. Προφανώς οι θρησκείες ως λογική δεν χάνουν από αυτή την αντιπαραβολή, απλά ανταλλάζουν πιστούς μεταξύ τους. Πιστούς οι οποίοι/ες σε καμία περίπτωση δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αντιπαραβολής με την ίδια τη λογική της θρησκείας που ασπάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπροστά τους την άλλη όψη της θρησκείας. Είχαν απλά την άλλη όψη των εκκλησιών τους…Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, ή το επιχείρημα, ότι στην αναζήτηση μας για μια πιο ανθρώπινη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να έχουμε υπόψη την πραγματική όψη των πραγμάτων. Οφείλουμε δηλαδή να γνωρίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε για να δώσουμε τις μάχες εκεί που έχει αξία… εκεί που πραγματικά μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Αν θέλουμε να αντισταθούμε σε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε όχι απλά πως εκφράζεται αλλά και πως δομείται ως κατασκεύασμα, πως λειτουργεί ως μηχανισμός, με ποια εργαλεία συντηρείται και από ποια μέσα υποστηρίζεται. Όπως ακριβώς λειτουργεί η θρησκεία για τους άθεους.

Με αυτό το μπλοκ, μια ομάδα φίλων παραθέτουμε σκέψεις και επιχειρήματα στην προσπάθεια παρουσίασης της άλλης όψης των πραγμάτων. Αυτή που συχνά χάνεται από το πεδίο του δημόσιου λόγου, αδύνατον δε να την εντοπίσεις ούτε καν στο δημοσιογραφικό λόγο… ένα λόγο που όφειλε εξ ορισμού να παρουσιάζει την άλλη όψη. Η άλλη όψη της εκπαίδευσης, η άλλη όψη της οικονομίας, η άλλη όψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη όψη της Κύπρου και η άλλη όψη του πράσινου, δεν αποτελούν όψεις διαφορετικών σχημάτων… Αποτελούν όψη του κόσμου που ζούμε… από τον μικρόκοσμο της Κύπρου μέχρι αυτό που σαδιστικά κάποιοι αποκαλούν ως παγκόσμια οικογένεια!

Το μπλοκ αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων… πεδίο αποδόμησης του ψεύτικου και πεδίο ανάδειξης της άλλης όψης. Μια άλλης όψη, που ούτε φανταστική είναι, ούτε υπερφυσική. Είναι η όψη την οποία βιώνουμε ο κάθε ένας μας και η κάθε μια από εμάς με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από το δημόσιο λόγο εντελώς καμουφλαρισμένη. Το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται στο να αναπαράγει τη δυσφορία που βιώνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού…ενδιαφέρεται στο να αναδείξει προτάσεις με προοπτική.

…Πονώ το κεφάλι μου και ο γιατρός μου βρίσκει πλατυποδία… συνεπώς … με τέτοια διάγνωση τέτοια φάρμακα θα πάρω…

Friday, December 21, 2012

Η άλλη όψη... του μνημονίου

 Τι είναι το μνημόνιο;
Ανοίγω  το λεξικό του Τριανταφυλλίδη και διαβάζω "μνημόνιο είναι το επίσημο διπλωματικό έγγραφο με το οποίο μια κυβέρνηση εκθέτει τις απόψεις της για ορισμένο θέμα σε άλλη κυβέρνηση ή σε διεθνή οργάνωση ή οργανισμό".
Η αλήθεια είναι ότι από το 2006 που τυπώθηκε το εν λόγω λεξικό ο όρος "μνημόνιο" έχει μετατραπεί από ένα διπλωματικό έγγραφο σε ένα έγγραφο ωμού εκβιασμού για κράτη που για τον ένα λόγο ή τον άλλο έχουν οικονομικά προβλήματα. Συνήθως τα προβλήματα αυτά επέρχονται μιας κατάρρευσης του πολιτικοοικονομικού τους συστήματος ή δυσλειτουργία τους, ενώ το κλασικό παράδειγμα οικονομικών (τόσο παγκόσμιων όσο και τοπικών) προβλημάτων αποτελούν οι κρίσεις του καπιταλισμού. Αυτές τις κρίσεις προσπαθούν να διορθώσουν οι οικονομικοί και πολιτικοί ταγοί για να σώσουν το υφιστάμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα. Για να διασωθεί το σύστημα, πρέπει οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι να γίνουν ανταγωνιστικοί. Για να γίνουν ανταγωνιστικοί πρέπει να μειωθεί το κόστος τους. Αυτό σημαίνει αυτόματα χαμηλότερους μισθούς, άρα και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Προφανώς ο μέσος πολίτης στη Ρουμανία δεν έχει πιο ψηλό επίπεδο ζωής από τον μέσο Κύπριο πολίτη, παρόλο που η Ρουμανία δεν έχει υπογράψει μνημόνιο.
Συνεπώς το μνημόνιο έρχεται στην πραγματικότητα να εκμεταλλευτεί κράτη τα οποία κρίνονται πως δεν εφαρμόζουν ορθόδοξα τον νεοφιλελευθερισμό και την «κονωνική οικονομία της αγοράς» (κάτι που ειρίστω εν παρόδω καταγράφεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας σαν το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ). Το κράτος λειτουργεί, κατα συνέπεια, ως η βάση- πλαίσιο στο οποίο μπορεί να ανθίσει η αγορά και οι λαοί επωμίζονται τους κραδασμούς της. Το μνημόνιο δεν "εκθέτει απλά απόψεις" αλλά επιβάλλει "θεραπεία" τύπου σοκ σε κράτη και λαούς που προηγούμενα έχουν χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμοι». Λειτουργεί δηλαδή ως άλλοθι για να ευθυγραμμιστούν τα επίπεδα ζωής όχι προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο, οι μισθοί να καταστούν «ανταγωνιστικοί» και το κράτος να απολέσει οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημόσιο αγαθό.
Στην ορατή του μορφή το μνημόνιο αποτελείται από μια σειρά παροτρύνσεις προς το "υπό κηδεμονία κράτος" και καταγράφει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που το κράτος δεσμεύεται να κάνει ώστε να εγγυηθεί την "επαναφορά" του σε πορεία βελτιώσεις των δεικτών του. Στη μη ορατή του μορφή το μνημόνιο αποτελείται από μια σειρά πολιτικές δεσμεύσεις παραχώρησης κυριαρχικών κρατικών δικαιωμάτων, εθνικών πόρων και δημόσιου πλούτου προς τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες μεταφράζονται φυσικά στα πρόσωπα εκείνα που κινούν τα νήματά της (βλέπε σπεκουλαδόροι, τραπεζίτες, μεγαλογαιοκτήμονες, βιομήχανοι, διευθυντές πολυεθνικών, καρτέλ κλπ, κλπ.)

No comments:

Post a Comment

Followers