Καλωσορίσατε... Welcome...

Γιατί … η άλλη όψη

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο του Αλεν Ντε Μποτόν, "Η Θρησκεία για τους άθεους".Συχνά η προσπάθεια αποδόμησης της λογικής της θρησκείας βασίζεται στην επιχειρηματολογία ενάντια στη δράση της ίδιας της εκκλησίας και στην ερμηνεία της εκκλησίας για το τι είναι θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο κόσμος δημιουργεί αντιπάθεια στη θρησκεία λόγω της κακοφωνίας της εκκλησίας ή αντίθετα συμπάθεια λόγω της καλλιφωνίας της εκκλησίας. Αυτό οδηγεί τη συζήτηση όχι στην ουσία αλλά στο παρουσιαστικό. Οδηγεί δηλαδή τον "άπιστο" πιστό, όχι στην αθεΐα αλλά σε άλλη θρησκεία ή άλλα δόγματα. Στην πραγματικότητα αποφεύγεται με αυτόν το μηχανισμό η αντιπαραβολή με τη λογική της θρησκείας,της κάθε θρησκείας, ανεξάρτητα από το εκφραστικό της όργανο και οδηγούμαστε απλά σε άλλες θρησκείες με πιο εκλεπτυσμένες μορφές ρητορείας. Προφανώς οι θρησκείες ως λογική δεν χάνουν από αυτή την αντιπαραβολή, απλά ανταλλάζουν πιστούς μεταξύ τους. Πιστούς οι οποίοι/ες σε καμία περίπτωση δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αντιπαραβολής με την ίδια τη λογική της θρησκείας που ασπάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπροστά τους την άλλη όψη της θρησκείας. Είχαν απλά την άλλη όψη των εκκλησιών τους…Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη, ή το επιχείρημα, ότι στην αναζήτηση μας για μια πιο ανθρώπινη και ευημερούσα κοινωνία, πρέπει να έχουμε υπόψη την πραγματική όψη των πραγμάτων. Οφείλουμε δηλαδή να γνωρίζουμε. Οφείλουμε να γνωρίζουμε για να δώσουμε τις μάχες εκεί που έχει αξία… εκεί που πραγματικά μπορεί να επέλθει η αλλαγή. Αν θέλουμε να αντισταθούμε σε κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε όχι απλά πως εκφράζεται αλλά και πως δομείται ως κατασκεύασμα, πως λειτουργεί ως μηχανισμός, με ποια εργαλεία συντηρείται και από ποια μέσα υποστηρίζεται. Όπως ακριβώς λειτουργεί η θρησκεία για τους άθεους.

Με αυτό το μπλοκ, μια ομάδα φίλων παραθέτουμε σκέψεις και επιχειρήματα στην προσπάθεια παρουσίασης της άλλης όψης των πραγμάτων. Αυτή που συχνά χάνεται από το πεδίο του δημόσιου λόγου, αδύνατον δε να την εντοπίσεις ούτε καν στο δημοσιογραφικό λόγο… ένα λόγο που όφειλε εξ ορισμού να παρουσιάζει την άλλη όψη. Η άλλη όψη της εκπαίδευσης, η άλλη όψη της οικονομίας, η άλλη όψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άλλη όψη της Κύπρου και η άλλη όψη του πράσινου, δεν αποτελούν όψεις διαφορετικών σχημάτων… Αποτελούν όψη του κόσμου που ζούμε… από τον μικρόκοσμο της Κύπρου μέχρι αυτό που σαδιστικά κάποιοι αποκαλούν ως παγκόσμια οικογένεια!

Το μπλοκ αυτό αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων… πεδίο αποδόμησης του ψεύτικου και πεδίο ανάδειξης της άλλης όψης. Μια άλλης όψη, που ούτε φανταστική είναι, ούτε υπερφυσική. Είναι η όψη την οποία βιώνουμε ο κάθε ένας μας και η κάθε μια από εμάς με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από το δημόσιο λόγο εντελώς καμουφλαρισμένη. Το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται στο να αναπαράγει τη δυσφορία που βιώνει σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού…ενδιαφέρεται στο να αναδείξει προτάσεις με προοπτική.

…Πονώ το κεφάλι μου και ο γιατρός μου βρίσκει πλατυποδία… συνεπώς … με τέτοια διάγνωση τέτοια φάρμακα θα πάρω…

Friday, December 21, 2012

Η άλλη όψη... του μνημονίου

 Τι είναι το μνημόνιο;
Ανοίγω  το λεξικό του Τριανταφυλλίδη και διαβάζω "μνημόνιο είναι το επίσημο διπλωματικό έγγραφο με το οποίο μια κυβέρνηση εκθέτει τις απόψεις της για ορισμένο θέμα σε άλλη κυβέρνηση ή σε διεθνή οργάνωση ή οργανισμό".
Η αλήθεια είναι ότι από το 2006 που τυπώθηκε το εν λόγω λεξικό ο όρος "μνημόνιο" έχει μετατραπεί από ένα διπλωματικό έγγραφο σε ένα έγγραφο ωμού εκβιασμού για κράτη που για τον ένα λόγο ή τον άλλο έχουν οικονομικά προβλήματα. Συνήθως τα προβλήματα αυτά επέρχονται μιας κατάρρευσης του πολιτικοοικονομικού τους συστήματος ή δυσλειτουργία τους, ενώ το κλασικό παράδειγμα οικονομικών (τόσο παγκόσμιων όσο και τοπικών) προβλημάτων αποτελούν οι κρίσεις του καπιταλισμού. Αυτές τις κρίσεις προσπαθούν να διορθώσουν οι οικονομικοί και πολιτικοί ταγοί για να σώσουν το υφιστάμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα. Για να διασωθεί το σύστημα, πρέπει οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι να γίνουν ανταγωνιστικοί. Για να γίνουν ανταγωνιστικοί πρέπει να μειωθεί το κόστος τους. Αυτό σημαίνει αυτόματα χαμηλότερους μισθούς, άρα και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Προφανώς ο μέσος πολίτης στη Ρουμανία δεν έχει πιο ψηλό επίπεδο ζωής από τον μέσο Κύπριο πολίτη, παρόλο που η Ρουμανία δεν έχει υπογράψει μνημόνιο.
Συνεπώς το μνημόνιο έρχεται στην πραγματικότητα να εκμεταλλευτεί κράτη τα οποία κρίνονται πως δεν εφαρμόζουν ορθόδοξα τον νεοφιλελευθερισμό και την «κονωνική οικονομία της αγοράς» (κάτι που ειρίστω εν παρόδω καταγράφεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας σαν το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ). Το κράτος λειτουργεί, κατα συνέπεια, ως η βάση- πλαίσιο στο οποίο μπορεί να ανθίσει η αγορά και οι λαοί επωμίζονται τους κραδασμούς της. Το μνημόνιο δεν "εκθέτει απλά απόψεις" αλλά επιβάλλει "θεραπεία" τύπου σοκ σε κράτη και λαούς που προηγούμενα έχουν χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμοι». Λειτουργεί δηλαδή ως άλλοθι για να ευθυγραμμιστούν τα επίπεδα ζωής όχι προς το καλύτερο αλλά προς το χειρότερο, οι μισθοί να καταστούν «ανταγωνιστικοί» και το κράτος να απολέσει οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημόσιο αγαθό.
Στην ορατή του μορφή το μνημόνιο αποτελείται από μια σειρά παροτρύνσεις προς το "υπό κηδεμονία κράτος" και καταγράφει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που το κράτος δεσμεύεται να κάνει ώστε να εγγυηθεί την "επαναφορά" του σε πορεία βελτιώσεις των δεικτών του. Στη μη ορατή του μορφή το μνημόνιο αποτελείται από μια σειρά πολιτικές δεσμεύσεις παραχώρησης κυριαρχικών κρατικών δικαιωμάτων, εθνικών πόρων και δημόσιου πλούτου προς τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες μεταφράζονται φυσικά στα πρόσωπα εκείνα που κινούν τα νήματά της (βλέπε σπεκουλαδόροι, τραπεζίτες, μεγαλογαιοκτήμονες, βιομήχανοι, διευθυντές πολυεθνικών, καρτέλ κλπ, κλπ.)

Wednesday, December 19, 2012

Η άλλη όψη… reload 1000

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Το μπλοκ μας συμπληρώνει σήμερα 1000 επισκέψεις από την ημέρα λειτουργίας του τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αυτό το διάστημα των σχεδόν 5 μηνών έχουμε ανεβάσει στο μπλοκ 25 άρθρα με μια γκάμα θεμάτων πέραν των 12 που εκτιμούμε ότι απασχολούν σήμερα με συστημικό τρόπο την Κυπριακή κοινωνία.
Την επιτυχία του μπλοκ μας δεν τη μετρούμε στον αριθμό των κλικς. Στόχος ήταν και είναι να παρουσιάσουμε την άλλη όψη… αυτή που συχνά χάνεται στη θολούρα, αυτή που πολλοί παρερμηνεύουν ως απλά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος…  ξεκαθαρίζουμε, ότι εμείς μιλούμε για ένα άλλο νόμισμα…
Εξαντλούμε τις αντοχές μας στην πρόκληση μιας δημόσιας συζήτησης όχι στη βάση αυτού που προβάλλεται από τα ΜΜΕ αλλά στη βάση αυτού που ο απλός άνθρωπος βιώνει καθημερινά… πρόκειται για μια συζήτηση που αντιστέκεται στη χειραγώγηση και προτείνει ένα νέο πλαίσιο… χωρίς πλαίσιο. Για εμάς το "think out of the Box"  που αναμασούν οι σύγχρονοι πολιτικοί παπαγάλοι και παρατρεχάμενοι γραφειοκράτες έχει μόνο σημασία αν καθορίσουμε πρώτα "How Big is the damn Box".
Με αυτές τις λιτές σκέψεις σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και με το βλέμμα στο μέλλον που ξεκινά σήμερα…

Monday, December 17, 2012

Η άλλη όψη της ακρίδας, ή... μνημόνιο και ακρίδες με φτερά…

Η συζήτηση στην Κύπρο για το μνημόνιο έχει εισβάλει στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Τυγχάνει κάλυψης από όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, σχολιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα, γιουχαΐζεται σε γελοιογραφίες και σίγουρα θα έχει και το πρώτο λόγο σε δημόσιες εκτονώσεις όπως η Πρωτοχρονιάτικη σάτιρα, τα καρναβάλια κλπ.
Με την ένταση που προβάλλεται αυτό το θέμα (σε σημείο υστερίας) δείχνει να του έχουν πιστωθεί, θελημένα ή άθελα, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής καταστροφής. Αρκετοί ήδη προέτρεξαν να το χαρακτηρίσουν ως ένα δεύτερο Αττίλα, με αρκετή δόση ρεβανσισμού και διάθεση αυτοτιμωρίας ή/και χαιρεκακίας. Λίγο πολύ δηλαδή, αφενός παρουσιάζεται ως καταστροφή και αφετέρου, οικοδομείται η εικόνα ότι "καλά να πάθουμε… μας άξιζε".
Το πώς διεξάγεται αυτή η συζήτηση και ποια η ευθύνη της αριστεράς να μπολιάσει αυτή τη συζήτηση, είναι το αντικείμενο αυτού του άρθρου. Συνειδητά δηλαδή δεν υπεισέρχομαι σε ζητήματα που αφορούν τις ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιες είναι και ποιους αφορούν, ούτε καν στην ανάλυση του ίδιου του προβλήματος. Έχω εξάλλου την άποψη ότι μέσα από τη σημερινή συζήτηση για τα του μνημονίου, δείχνει να μας ενδιαφέρει περισσότερο η μετάλλαξη σε κάτι που δεν είμαστε παρά η δημιουργία. Βασικά προσπαθούμε να προσθέσουμε φτερά στην ακρίδα για να την κάνουμε πεταλούδα! Δεν γίνεται.
Η συζήτηση συντελείται σε κύρια δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι το επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και παρα-ηγεσίας. Αφορά δηλαδή τους συνταγματικούς φορείς εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) με σαφή, για άλλη μια φορά,  σύγχυση των ρόλων και ευθυνών. Αφορά επίσης τα πολιτικά κόμματα και αφορά και τα ΜΜΕ. Σε αυτό το επίπεδο η συζήτηση συχνά μετατρέπεται σε κονταρομαχία και εξαντλείται στη δημόσια επίρριψη ευθυνών, ενώ χρονολογικά αφορά μονίμως το παρελθόν.  Αφορά δηλαδή το τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ. Έχει δε έντονο το στοιχείο της εκταμίευσης από τη σύγκρουση οφέλους ενόψει προεδρικών εκλογών. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να υπάρχει μια άτυπη συνεννόηση μεταξύ των πλείστων πολιτικών χώρων ότι αυτή η συζήτηση πρέπει περίπου να χωριστεί στα δύο: στο δήθεν πολιτικό (βλέπε οπορτουνιστικό) και στο δήθεν επιστημονικό (βλέπε λαϊκισμός με πτυχία). Στο δε πρώτο κομμάτι, την ευθύνη διαχείρισης της συζήτησης έχουν αποκλειστικά οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ ενώ στο δεύτερο κομμάτι την ευθύνη διαχείρισης της έχουν οι οικονομολόγοι. Στην πραγματικότητα αυτό ο τεμαχισμός του θέματος βοηθά στο να θολώνεται η συνολική εικόνα.
Χαρακτηριστικό επίσης αυτού του επιπέδου είναι η απουσία εμπλοκής του πολίτη. Σημειώνεται ότι αυτά εξελίσσονται σε μια περίοδο που η λαϊκή ετυμηγορία βρίσκεται σε στάδιο κοντά στην ανανέωση της εντολής της για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια περίοδος δηλαδή που "προσφέρεται" σε μια κοινωνία ακρίδων για δημαγωγία.
Το δεύτερο επίπεδο συζήτησης συντελείται σε επίπεδο πολιτών. Αφορά τις καθημερινές συζητήσεις στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στους χώρους ψυχαγωγίας, στα σπίτια. Και σε αυτό το επίπεδο, δημιουργούνται πρόσκαιρες  και συχνά μη συμβατές συμμαχίες. Η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι η συζήτηση γίνεται μεταξύ κόσμου που έχει πληγεί άμεσα από την οικονομική κρίση ή μεταξύ του κόσμου που θα επηρεαστεί άμεσα από το μνημόνιο. Πρόκειται συχνά για δύο διαφορετικές ομάδες. Στην ομάδα που πλήγηκε από την κρίση είναι πρωτίστως οι νέοι, οι εργάτες στην οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες και οι αυτοεργοδοτούμενοι. Από την άλλη, η ομάδα που πλήγηκε από το μνημόνιο είναι κυρίως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, που και οι δύο έχουν πληγεί, έχει δημιουργηθεί εντέχνως μια πολεμική κατά την οποία η μια ομάδα θεωρεί την άλλη ως υπεύθυνη για τις περικοπές.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη ομάδα στη συζήτηση που αφορά αυτούς που δεν επηρεάστηκαν ούτε από την κρίση ούτε και από το μνημόνιο. Αυτοί ενίοτε ήταν οι υποστηρικτές της όσον το δυνατόν πιο γρήγορης καθόδου στην Κύπρο της Τρόικας.
Αν υπάρχει όμως κάτι που και στα  δύο επίπεδα συζήτησης απουσιάζει είναι η προοπτική και η αδυναμία συζήτησης της επόμενης μέρας. Και ενώ αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να αφορούσε όλους τους πολιτικούς χώρους, για την αριστερά έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η αριστερά εκ πεποιθήσεως αφορμείται από την προοπτική ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό. Συνάμα νομιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χώρο να θέσει στο τραπέζι προτάσεις που ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου να προσδίδουν στον εργαζόμενο την προοπτική που θα αποτρέπει ένα δεύτερο μνημόνιο και θα θέτει θεμέλια μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης.
Στόχος της αριστεράς είναι η ευημερία του τόπου και του λαού. Το γεγονός ότι έγιναν λάθη δεν δικαιολογεί καμία εσωστρέφεια. Εξάλλου, προσωπικά αν είχα τον οδυνηρό ρόλο να επιλέξω μεταξύ ιστορικών λαθών που πλήγωσαν τον τόπο μας, θα επέλεγα ξανά τα λάθη της αριστεράς… Τουλάχιστον θα ήξερα έτσι ότι η πρόθεση ήταν καλή και γνήσια ανθρώπινη.
Αυτήν την πρόθεση είναι που προσπάθησαν κάποιοι να διαλύσουν. Γνωρίζουμε ότι σε ένα βαθμό το έχουν καταφέρει. Γνωρίζουμε όμως ότι η καλή πρόθεση είναι αρετή διαχρονική και ζυμώνεται στη λαϊκή πάλη και όχι στα ατομικά συμφέροντα. Για την αριστερά αυτή η πρόθεση δεν μπορεί να εξαντληθεί ποτέ.
Μπροστά σε αυτό το καθήκον η οργανωμένη αριστερά οφείλει να ανασυντάξει δυνάμεις. Οφείλει να δει με αυτοπεποίθηση τον εργαζόμενο στα μάτια και να προτάξει προτάσεις που να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Monday, December 3, 2012

Η άλλη όψη του κατεστημένου ΙΙΙ

Αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη σχέσεις δικαστών με δικηγόρους τραπεζών στην Κύπρο. Ακόμα ένα θέμα που προσδίδει νέα δεδομένα στη συζήτηση μας για το κατεστημένο. Μια επίσης ενδιαφέρουσα έρευνα θα ήταν όσον αφορά τις σχέσεις των κομμάτων του κατεστημένου με δικαστές και οικονομικούς παράγοντες του τόπου... Επιφυλασσόμαστε...
 
Σχέσεις δικαστών με δικηγόρους των τραπεζών/ χρηματοδοτικών οργανισμών, για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account).
1) Πέτρος Αρτέμη,
Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. (www.supremecourt.gov.cy)

Σχέση:
Ο αδελφός του Ανδρέας Αρτέμη είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Κύπρου. (www.bankofcyprus.com)

2) Ανδρέας Κραμβής,
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
Ενεργούσε ως πρόεδρος για την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Παγκυπριακή Λτδ V Μαρία Συρίμη, Πολιτική Έφεση 315/2007, Ημερομηνία απόφασης 12.7.2010. (www.cylaw.com)
Ελληνική Τράπεζα v Γ. Καλλικάς, Πολιτική Έφεση 21/2008, Ημερομηνία απόφασης 14.7.2010. (www.cylaw.com).

Σχέσεις:
Συμπέθερος του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης & Πολυβίου.
Ο Πόλυς Πολυβίου είναι ο γαμπρός του Σόλων Τριανταφυλλίδη ο οποίος ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Κύπρου για πολλά χρόνια.
Το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου (www.cplaw.com.cy) είναι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας Κύπρου, της Alpha Bank Cyprus Ltd (www.alphabank.com.cy) και άλλων τραπεζών στην Κύπρο.
Αυτό το δικηγορικό γραφείο ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

Ο Μιχάλης Κραμβής είναι γιος του Ανδρέας Κραμβή και παντρεύτηκε την Κλειώ Πολυβίου-Κραμβή η οποία είναι κόρη του Πόλυ Πολυβίου.m
Ο Μιχάλης Κραμβής και η σύζυγος του Κλειώ Πολυβίου-Κραμβή είναι δικηγόροι στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου.

Η Κλειώ Πολυβίου-Κραμβή ενεργούσε ως δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνη & Πολυβίου στην υπόθεση Τράπεζα Κύπρου V Παναγιώτη Ζερβού, Θεοδώρα Ζερβού, Αριθμός αγωγής 2172/2005, Ημερομηνία απόφασης 30.6.2008.

3) Γιώργος Ερωτοκρίτου.
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
Έλαβε μέρος για την έκδοση των αποφάσεων για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Παγκυπριακή Λτδ V Μαρία Συρίμη, Πολιτική Έφεση 315/2007, Ημερομηνία απόφασης 12.7.2010. (www.cylaw.com)
Ελληνική Τράπεζα v Γ. Καλλικάς, Πολιτική Έφεση 21/2008, Ημερομηνία απόφασης 14.7.2010. (www.cylaw.com).

Σχέσεις:
Ο γιος του Αλέξης Ερωτοκρίτου είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, (www.demetriades.com).
Το δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη είναι νομικός σύμβουλος για διάφορες τράπεζες και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

4) Κώστας Κληρίδης,
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
Έλαβε μέρος για την έκδοση των αποφάσεων για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Παγκυπριακή Λτδ V Μαρία Συρίμη, Πολιτική Έφεση 315/2007, Ημερομηνία απόφασης 12.7.2010. (www.cylaw.com)
Ελληνική Τράπεζα v Γ. Καλλικάς, Πολιτική Έφεση 21/2008, Ημερομηνία απόφασης 14.7.2010. (www.cylaw.com).

Όταν ήταν πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τράπεζας, για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Μαρφίν Λαϊκή τράπεζα v Ανδρέα Γεωργίου Θωμά, Αριθμός αγωγής 86/2002, Ημερομηνία απόφασης 31.1.2008.

Σχέσεις:
Εξάδελφος του Μάριου Κληρίδη ο οποίος είναι Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής τράπεζας (www.hellenicbank.com)

Εξάδελφος του Τάκη Κληρίδη ο οποίος αρχικά ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της USB Bank, (www.usbbank.com.cy), μετά παραιτήθηκε και διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ, (www.piraeusbank.com.cy).
Οι δύο αυτές τράπεζες έλαβαν δικαστικά μέτρα εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).
Ο Τάκης Κληρίδης είναι και Υπουργός Οικονομικών την περίοδο του εγκλήματος του χρηματιστηρίου.

5) Στέλιος Ναθαναήλ,
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον Ιανουάριο 2008.
Όταν ήταν πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου έκδωσε την πιο πάνω απόφαση υπέρ της τράπεζας για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Λαϊκή Τράπεζα v Αιμίλος Κούλλουρος, αριθμός αγωγής 6559/2002, Ημερομηνία απόφασης 18.1.2008.

Σχέση:
Η κόρη του είναι η Μαλβίνα Ναθαναήλ η οποία είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

6) Κώστα Παμπαλλής,
Δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου

Σχέση:
Η σύζυγος του είναι η Μαρία Μαλακτού- Παμπαλλή η οποία είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

7) Aνδρέας Πασχαλίδης,
Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον Αύγουστο 2009.

Σχέση:
Ο γιος του Λούκας Πασχαλίδης είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη (www.triantafyllides.com).
Το δικηγορικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).
Ο Λούκας Πασχαλίδης ήταν δικηγόρος της τράπεζας στην υπόθεση Εθνική τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ V Μιχάλη Χατζηττοφή, αριθμός αγωγής 2162/2007, ημερομηνία απόφασης 21.5.2010.

Ο άλλος γιος του, Χαράλαμπος είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Αντώνη Πασχαλίδη & Σία (www.paschalides.com)
Το δικηγορικό γραφείο Αντώνη Πασχαλίδη & Σία είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών, ειδικά της Ελληνικής τράπεζας και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

8) Παρπαρίνος Λεωνίδας
Πρόεδρος επαρχιακού δικαστηρίου.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τράπεζας για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Μαρφίν Λαική τράπεζα v Ανδρέας Παστελλάς, αριθμός αγωγής 6312/2005, ημερομηνία απόφασης 30.6.2010.

Σχέση:
Ο γιος τους Λούκας Παρπαρίνος είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Μαρκίδη & Μαρκίδη (www.markides.com.cy)
Το δικηγορικό γραφείο Μαρκίδη & Μαρκίδη είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών, ειδικά της Ελληνικής τράπεζας και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).
Ο Λούκας Παρπαρίνος ήταν δικηγόρος της τράπεζας στην υπόθεση Ελληνική τράπεζα v Αναστάσιος Νικολάου, αριθμός αγωγής 13726/2002

Ο άλλος γιος του είναι ο Σωκράτης Παρπαρίνος ο οποίος είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Παρπαρίνος & Μυλωνάς (www.pmcorporatelaw.com).
Το δικηγορικό γραφείο Παρπαρίνος & Μυλωνάς έχει μακρά και δυνατή σχέση με τις πιο σημαντικές τράπεζες στην Κύπρο.

9) Δέσπω Μιχαηλίδου
Πρόεδρος επαρχιακού δικαστηρίου, δικαστής.
Έκδωσε τις πιο κάτω αποφάσεις υπέρ τραπεζών για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ v Γιαννάκη Παναγιώτου Λοίζου, αριθμός αγωγής 3521/2004, ημερομηνία απόφασης 24.3.2010. Δικηγόρος της τράπεζας αυτής ήταν η κα Κ. Κακουλλή.
Ελληνική τράπεζα Λτδ V Ανδρέα Πατσαλίδη, αριθμός αγωγής 6975/2003 ημερομηνία απόφασης 13.3.2009.

Σχέση:
Η εν δικαστής εργαζόταν για πολλά χρόνια στο δικηγορικό γραφείο Κακογιάννη στη Λεμεσό, μαζί με την κα Κακουλλή, με την οποία διατηρεί στενές κοινωνικές και φιλικές σχέσεις.
Οι εργασίες του δικηγορικού γραφείου Κακογιάννη μεταφέρθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, όπως περιγράφεται πιο πάνω.

10) Αντώνης Λιάτσος.
Πρόεδρος επαρχιακού δικαστηρίου, δικαστής.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τράπεζας για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Εμπορική Τράπεζα (Κύπρου) Λτδ, v Παναγιώτη Ζερβού, αριθμός αγωγής 10165/2003, ημερομηνία απόφασης 29.5.2009.

Σχέση:
Η σύζυγος του είναι η Ελένη Λιάτσου η οποία είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδης & Χριστοφόρου (www.tcalaw.eu).
Το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδης & Χριστοφόρου είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

11) Γιασεμής Γιασεμή.
Πρόεδρος επαρχιακού δικαστηρίου, δικαστής.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τράπεζας/ χρηματοδοτικού οργανισμού για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Euroinvestment & Finance Ltd V Παναγιώτης Ζερβός,

Σχέση:
Η σύζυγος του είναι η Μαρία Αντωνίου η οποία εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

12) Χάρης Μαλακτός.
Δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τραπεζών για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Euroinvestment & Finance Ltd v Ανδρέα Σωκράτους, αριθμός αγωγής.2557/2002, ημερομηνία απόφασης 10.10.2005.

Σχέση:
Ο αδελφή του είναι η είναι η Μαρία Μαλακτού- Παμπαλλή η οποία είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

13) Μαρίνα Παπαδοπούλου
Δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τραπεζών/ χρηματοδοτικών οργανισμών για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Ellinas Finance Ltd v Μιχάλης Χατζηγαβριήλ, αριθμός αγωγής 7417/2004, ημερομηνία απόφασης 28.5.2009.
Ellinas Finance Ltd v Ελευθέριος Μαρκίδης, αριθμός αγωγής7430/2005, ημερομηνία απόφασης 28.1.2011.

Σχέση:
Τα εξαδέλφια της είναι η Αναστασία Παπαδοπούλου και Νικόλας Παπαδόπουλος οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες (www.tplaw.com.cy), και παιδιά του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου.
Το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών, ειδικά της Λαικής τράπεζας (www.marfinbank.com.cy) και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).
Εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες, προτού διοριστεί δικαστής.

14) Νικόλας Σάντης
Ανώτερος επαρχιακός δικαστής.
Έκδωσε τις πιο κάτω αποφάσεις υπέρ τραπεζών/ χρηματοδοτικών οργανισμών για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Τράπεζα Κύπρου V Παναγιώτης Ζερβός, Θεοδώρα Ζερβού, αριθμός αγωγής 2172/2005, ημερομηνία απόφασης 30.6.2008.
Τράπεζα Κύπρου V Ιωάννης Ζερβός, Παναγιώτης Ζερβός, αριθμός αγωγής 3468/2005, ημερομηνία απόφασης 30.12.2008.
Τράπεζα Κύπρου V Παναγιώτης Κωστή, αριθμός αγωγής 6974/2004, ημερομηνία απόφασης 30.1.2009.

Σχέση:
Η σύζυγος του είναι νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Αναπτύξεως (www.cyprusdevelopmentbank.com)
Ο εξάδελφος του είναι ο Μάρκος Γεωργιάδης ο οποίος είναι δικηγόρος, συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Γεωργιάδη & Πελίδη (www.cypruslaw.com.cy).
Το δικηγορικό γραφείο Γεωργιάδη & Πελίδη είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

15) Αλέξανδρος Παναγιώτου
Ανώτερος Επαρχιακός δικαστής.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ χρηματοδοτικού οργανισμού για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Ellinas Finance Ltd V Φοίβος Ξενοφώντος, αριθμός αγωγής 9587/2002. ημερομηνία απόφασης 13.10.2005.

Σχέση:
Η σύζυγος του Μύρια Αγαθοκλέους είναι δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Παμπορίδη (www.pamboridis.com).
Το δικηγορικό γραφείο Παμπορίδη είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

16) Tεύκρος Οικονόμου.
Δικαστής.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ τράπεζας για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):
Τράπεζα Κύπρου V Μιτσικουρίδου, αριθμός αγωγής 6/2003, ημερομηνία απόφασης 16.11.2004.
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Παγκυπριακή λτδ v Πανίκος Σενέκης, αριθμός αγωγής 657/2004, ημερομηνία απόφασης 6.5.2008.
Λαική τράπεζα v Νικόλαου Σάββα, αριθμός αγωγής 2949/2003, ημερομηνία απόφασης 4.10.2006

Σχέση:
Όταν έκδωσε την πιο πάνω απόφαση Τράπεζα Κύπρου V Μιτσικουρίδου, η σύζυγος του ήταν διευθύντρια στην τράπεζα Κύπρου.

17) Λεμονιά Καουτζάνη.
Δικαστής.
Έκδωσε την πιο κάτω απόφαση υπέρ χρηματοδοτικού οργανισμού για θέματα επενδυτικών δανείων (margin account/ investor account):

Σχέση:
Η κόρη της είναι η Θάλια Καουτζάνη η οποία εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

18) Νάταλυ Ταλλαρίδου- Κοντοπούλου.
Δικαστής.

Connection:
Ο πατέρας της είναι ιδιοκτήτης του δικηγορικού γραφείου Κίκης Ταλλαρίδης (www.talarideslawoffice.com).
Το δικηγορικό γραφείο Κίκης Ταλλαρίδης είναι νομικός σύμβουλος διαφόρων τραπεζών, ειδικά της Λαικής τράπεζας και ενεργεί εκ μέρους τραπεζών για αγωγές εναντίον πολλών πολιτών σε σχέση με επενδυτικά δάνεια (margin accounts/ investor accounts).

19) Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου,
Δικαστής.

Σχέση:
Ο πατέρας της Μιχάλης Κλεόπας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γραμματέας της USB Bank (www.usbbank.com.cy).

Followers